Bagi anak-anak(dan mungkin sesetengah orang dewasa juga!), kedatangan Ramadhan, kadangkala merisaukan mereka. Puasa sering dijadikan alasan untuk mereka tidur seharian, ponteng sekolah dan ponteng melakukan segala urusan yang lain.
Bagaimana nak pujuk diri kita untuk berpuasa disamping melakukan rutin harian walaupun berlapar dan dahaga?
Petua dan tip ini mungkin dapat membantu anda:
1. GAMBARAN :Selalu berikan gambaran tentang puasa sebelum tibanya Ramadhan..Fahamkan mereka, bahawa puasa bukan sekadar ibadat, tetapi ada faedah kesihatan . Persediaan mental amat penting untuk menggalakkan mereka berpuasa.
2.  PUASA SUNAT :Berpuasa sunat pada bulan Rejab dan Syaaban..Tujuannya untuk melatih diri menerima kedatangan Ramadhan.
3. BERI CONTOH : Ibu bapa dan orang yang lebih tua harus memberi contoh. Ini kerana anak-anak suka meniru perlakuan orang tuanya.
4. JADUAL : Rancang jadual dengan bijaksana supaya mereka tidak merungut keletihan.
5. REHAT: Biarkan anak berehat sebentar selepas pulang dari sekolah..
6. AKTIVITI : Beri anak aktiviti yang berfaedah dan menyeronokkan seperti mewarna dan melukis, agar mereka tidak memikirkan perut yang kosong.
7. BERSYUKUR : Biasakan mereka dengan kisah keberkatan Ramadhan dan betapa bersyukurnya mereka berbanding kanak-kanak di negara miskin.
8. RAIKAN : Rai anak dengan makanan kegemaran mereka ketika berbuka puasa..Bagi anak yang tidak berpuasa, jangan pula disingkirkan mereka. Gunakan pendekatan psikologi, ini secara tidak langsung dapat menggalakkan mereka untuk cuba berpuasa.


 Free Template Blogger collection template Hot Deals BERITA_wongANteng SEO theproperty-developer